Participa en ciència ciutadana

Quan vam pensar en crear Plàncton, la nostra idea era escampar el coneixement que teníem del mar entre el màxim de gent possible per a fomentar la preocupació sobre la conservació de l’ecosistema marí. És per això que, cada any, col·laborem amb projectes de ciència ciutadana de forma voluntària i altruista, simplement perquè pensem que són importants, perquè serveixen per contribuir a la conservació de la costa i perquè ens ho passem pipa!

Col·laborem amb els següents projectes de Ciència Ciutadana (projectes en els que participa la ciutadania en la recerca científica mitjançant experiments col·lectius). En aquests projectes natros introduïm observacions fetes durant les nostres immersions ja sigui de peixos, invertebrats, fanerògames marines, plàstics… aquestes dades son utilitzades pels científics per a fer la seva recerca.

Descobreix els projectes:

Biomarató

NEW

Surfing for sicence

Observadors del Mar

Biomarató

Des de l’any 2021 participem en la BioMARató de recollida d’observacions de fauna i flora marina (costanera i submarina). És una competició, amistosa, entre diverses ciutats catalanes per veure quina ciutat o regió aconsegueix més fer observacions… t’animes?

Des de Plàncton organitzem algunes xerrades i sortides d’snorkel i busseig específiques per a fer observacions però pots participar de manera totalment autònoma!

I com funciona? Doncs molt senzill!

 • Has de fotografiar organismes vius marins ja sigui de la part submarina com de la part costanera.
 • Comparteixes la teva observació en una app de Ciència Ciutadana on experts t’ajudaran a identificar l’espècie.
 • I així puja el rànking d’observacions del teu territori! 

 

Aquí podràs trobar més infromació: https://biomarato.com/ I esitgues atenta a les nostres xarxes socials on anirem penjant informació de les troballes!

Projecte Surfing for Science

Des de fa uns mesos col·laborem amb el projecte “Surfing for Science” liderat per la Doctora Anna Sánchez Vidal de la Universitat de Barcelona. Un projecte en el qual, els amants dels caiacs o el paddles surf poden ficar el seu granet de sorra mostrejant les aigües superficials durant les seves sortides buscant microplàstics. I com ho fem? Doncs cada quinze dies naveguem una milla nàutica amb el paddle surf arrossegant una xarxa dissenyada especialment per a fer aquest mostreig; el col·lector que la xarxa té al final ho enviem a la Universitat on les mostres són processades. No som les úniques, més d’una dotzena d’associacions i empreses s’han afegit. Si vols unir-te als mostrejos, posa’t en contacte amb nosaltres!

Observadors del Mar (ICM-CSIC)

Som el Punt Sentinella de la Costa Daurada i Ebre del projecte Observadors del Mar, és a dir, som el centre de referència a la zona per a tota aquella gent que vulgui participar en aquest projecte i ser-ne voluntari/a. És per aquest motiu organitzem una sortida #Repte d’un projecte diferent. Aquesta immersió és una immersió científica (per això us demanem que tingueu un mínim de nivell de busseig per no malmetre el medi ni interferir durant el mostreig), la immersió és gratuïta (us oferim la possibilitat de llogar l’ampolla i el material que necessiteu al nostre centre) i sempre duren un matí sencer ja que comencem amb un petit seminari sobre l’objectiu del repte. Què cal saber per participar?

 • Registra’t com a Observador del Mar a la web en 2 minuts: http://www.observadorsdelmar.cat/ Recorda afiliar-te a “Plàncton Diving” al registrar-te.
 • Has de tenir un mínim nivell de busseig. Recorda que anem a mostrejar, per tant cal tenir un mínim de tècnica (sobretot de flotabilitat).
 • L’activitat és gratuïta. Si no tens ampolla o material t’oferim la possibilitat de llogar-lo.
 • Dedica’ns un matí al mes.
 • Obre la ment i tingues moltes ganes d’aprendre i col·laborar amb la ciència!

Grup de Recerca d’Opistobranquis de Catalunya: GROC

Un cop l’any organitzem un curs d’opistobranquis i una immersió de cens conjuntament amb el GROC per a poder censar els opistobranquis que trobem a les cales de l’Ametlla de Mar. A banda, sempre que veiem opistobranquis durant les nostres immersions intentem fer fotografies per a notificar-ho a la seva web i ajudar al coneixement d’aquests petits animalons tant bonics. Vols saber com col·laborar tu també?

 • Registra’t a la web del GROC: http://www.opistobranquis.org/ca/home
 • Entra els teus punts d’immersió habituals si no estan al seu llistat.
 • Comença a introduir les teves observacions. Recorda que cal tenir sempre fotografia!
Open chat
Need help?
Hello!
Can we help you?