Quan vam pensar en crear Plàncton, la nostra idea era escampar el coneixement que teníem del mar entre el màxim de gent possible per a fomentar la preocupació sobre la conservació de l’ecosistema marí. És per això que, cada any, col·laborem amb projectes de ciència ciutadana de forma voluntària i altruista, simplement perquè pensem que són importants, perquè serveixen per contribuir a la conservació de la costa i perquè ens ho passem pipa!
Col·laborem amb els següents projectes de Ciència Ciutadana (projectes en els que participa la ciutadania en la recerca científica mitjançant experiments col·lectius). En aquests projectes natros introduïm observacions fetes durant les nostres immersions ja sigui de peixos, invertebrats, fanerògames marines, plàstics… aquestes dades son utilitzades pels científics per a fer la seva recerca.
Des de l’any 2021 participem en la BioMARató de recollida d’observacions de fauna i flora marina (costanera i submarina). És una competició, amistosa, entre diverses ciutats catalanes per veure quina ciutat o regió aconsegueix més fer observacions… t’animes?
Des de Plàncton organitzem algunes xerrades i sortides d’snorkel i busseig específiques per a fer observacions però pots participar de manera totalment autònoma!
I com funciona? Doncs molt senzill!
El preu de l’activitat són 10€ per persona i inclou el seminari de ciència ciutadana i biologia marina, la immersió de busseig o sortida guiada d’snorkel per a fotografiar espècies, i el taller post-activitat per a penjar imatges a la plataforma de ciència ciutadana Minka (https://minka-sdg.org/home). Aquest preu especial d’activitat es fa amb el compromís de penjar mínim 5 fotos d’espècies a Minka.
Quin material hem de dur? Per a la modalitat snorkel no cal res, sols càmera de fotos. Per a la modalitat de busseig no inclou el material de busseig necessari ni l’assegurança de busseig, però ho podeu llogar al centre.
Aquí podràs trobar més informació: https://biomarato.com/ I estigues atenta a les nostres xarxes socials on anirem penjant informació de les troballes!
Des de fa uns mesos col·laborem amb el projecte “Surfing for Science” liderat per la Doctora Anna Sánchez Vidal de la Universitat de Barcelona. Un projecte en el qual, els amants dels caiacs o el paddles surf poden ficar el seu granet de sorra mostrejant les aigües superficials durant les seves sortides buscant microplàstics. I com ho fem? Doncs cada quinze dies naveguem una milla nàutica amb el paddle surf arrossegant una xarxa dissenyada especialment per a fer aquest mostreig; el col·lector que la xarxa té al final ho enviem a la Universitat on les mostres són processades. No som les úniques, més d’una dotzena d’associacions i empreses s’han afegit. Si vols unir-te als mostrejos, posa’t en contacte amb nosaltres!
Som el Punt Sentinella de la Costa Daurada i Ebre del projecte Observadors del Mar, és a dir, som el centre de referència a la zona per a tota aquella gent que vulgui participar en aquest projecte i ser-ne voluntari/a. És per aquest motiu organitzem una sortida #Repte d’un projecte diferent. Aquesta immersió és una immersió científica (per això us demanem que tingueu un mínim de nivell de busseig per no malmetre el medi ni interferir durant el mostreig), la immersió és gratuïta (us oferim la possibilitat de llogar l’ampolla i el material que necessiteu al nostre centre) i sempre duren un matí sencer ja que comencem amb un petit seminari sobre l’objectiu del repte. Què cal saber per participar?
Un cop l’any organitzem un curs d’opistobranquis i una immersió de cens conjuntament amb el GROC per a poder censar els opistobranquis que trobem a les cales de l’Ametlla de Mar. A banda, sempre que veiem opistobranquis durant les nostres immersions intentem fer fotografies per a notificar-ho a la seva web i ajudar al coneixement d’aquests petits animalons tant bonics. Vols saber com col·laborar tu també?
Per oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com ara galetes per emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. Donar el consentiment a aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com ara el comportament de navegació o identificadors únics en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament determinades característiques i funcions.